Sunday, June 28, 2015

Cara mengelakkan serangan gout.

Gout penyakit yang berkaitan dengan arthiritis. Gout biasanya menyerang apabila kandungan Asid Uric dalam badan yang tinggi. Dikatakan Asid Uric terdapat 70% dalam badan manusia dan 30% lagi didapati pada makanan kita.

Asid Uric terhasil apabila kita memakan makanan yang tinggi purine. Yang mana asid uric ini tidak dapat keluar melalui tubuh pada system perkumuhan kita dengan  membuang air kecil.

Dengan mengamalkan diet yang seimbang. Kita dapat mengelakkan serangan gout berlaku. Berikut adalah makanan yang baik dan makanan yang perlu dielakkan bagi pesakit gout:
Perlu Dielakkan:
  • Hati, limpa, sardin, ikan bilis.
  • Kacang hijau, kekacang, cendawan, bunga kubis,bayam (walaubagaimana pun kajian terkini tiada kaitan dengan serangan gout)


Makanan yang baik untuk pesakit gout
  • Perbanyakkan memakan buah-buahan seperti nenas, oren, betik and cherry, Epal, dan buah pears.
  • Mengamalkan pengambilan Cuka Epal.
  • Makan ikan keli, kembung, tongkol, telur, walnut kaya dengan omega 3
  •  Kekacang seperti almonds, kuaci dan kacang gajus.
  • Susu rendah lemak dan yougurt rendah lemak. 

Meminum banyak air juga membantu mengurangkan serangan gout dan pastikan berat badan ideal dengan mengelakkan kegemukkan pasti banyak membantu pesakit gout untuk mengurangkan asid uric didalam badan.

Shaklee vitamin C plus dan Vivix mempunyai komponen yang dikatakan dapat membantu melegakan serangan Gout.


Sila hubungi Siti 010-5302853 untuk maklumat lanjut.

No comments:

Post a Comment