Gout penyakit yang berkaitan dengan arthiritis.
Gout biasanya menyerang apabila kandungan Asid Uric dalam badan yang tinggi.
Dikatakan Asid Uric terdapat 70% dalam badan manusia dan 30% lagi didapati pada
makanan kita.
Asid Uric terhasil apabila kita memakan makanan
yang tinggi purine. Yang mana asid uric ini tidak dapat keluar melalui tubuh
pada system perkumuhan kita dengan
membuang air kecil.
Dengan mengamalkan diet yang seimbang. Kita dapat
mengelakkan serangan gout berlaku. Berikut adalah makanan yang baik dan makanan
yang perlu dielakkan bagi pesakit gout:
Perlu Dielakkan:
- Hati, limpa, sardin, ikan bilis.
- Kacang hijau, kekacang, cendawan, bunga kubis,bayam (walaubagaimana pun kajian terkini tiada kaitan dengan serangan gout)
Makanan yang baik untuk pesakit gout
- Perbanyakkan memakan buah-buahan seperti nenas,
oren, betik
and cherry, Epal, dan buah pears.
- Mengamalkan pengambilan Cuka Epal.
- Makan ikan keli, kembung, tongkol, telur,
walnut kaya dengan omega 3
- Kekacang
seperti almonds, kuaci dan kacang gajus.
- Susu rendah lemak dan yougurt rendah lemak.
Meminum banyak air juga membantu
mengurangkan serangan gout dan pastikan berat badan ideal dengan mengelakkan
kegemukkan pasti banyak membantu pesakit gout untuk mengurangkan asid uric
didalam badan.
Shaklee vitamin C plus dan
Vivix mempunyai komponen yang dikatakan dapat membantu melegakan serangan Gout.
Sila hubungi Siti 010-5302853
untuk maklumat lanjut.
No comments:
Post a Comment