Assalamualaikum pengunjung blog sekalian. Apa khabar hari ni? dah makan ? Hari ni saya nak story sikit pasal GMO..
GMO APA YANG ANDA PERLU TAHU...
Pernah
tak anda dengar tentang GMO...tentu janggal bunyinya bukan,,tetapi pernah tak
anda dengar orang-orang tua kata minum air soya banyak-banyak ketika hamil
nanti anak keluar putih melepak..jadi si ibu pun minum soya banyak-banyak
sepanjang hamil, tetapi apabila si anak keluar memang putih tetapi kulitnya
gatal2..ekzema..kenapa ya? Ya sebab air soya yang diminum si ibu itu mengandungi
GMO malah 80% hingga 90% makanan kita pada hari ini mengandungi GMO..
APA GMO
GMO bermaksud Genetically Modified
Organism atau terjemahannya Organisma yang genetiknya diubahsuai. Zaman
teknologi ini membolehkan manusia mengubahsuai baka untuk mendapat ciri-ciri
yang diingini melalui kejuruteraan genetik.
APAKAH KESAN BURUK GMO?
1. Keselamatan produk GMO tidak disahkan lagi, boleh dikatakan
sebenarnya kita adalah “tikus makmal” untuk menguji keselamatan teknologi GMO
itu sendiri
Ini adalah menyedihkan tetapi benar.
Makanan GMO yang dimakan setiap hari tidak mempunyai kajian menyeluruh
mengenai ancamannya yang berpotensi ke atas kesihatan manusia .
2. Bahan-bahan yang diubahsuai
secara genetik boleh
menyebabkan kanser.
Perunding histopathologest di
Aberdeen Royal Infirmary , Dr Stanley Ewen , menimbulkan kebimbangan bahawa
makanan dan air yang tercemar dengan bahan genetik boleh meningkatkan
pertumbuhan tumor malignan apabila diambil oleh manusia. Kemudian,
kajian-kajian lain menyatakan adanya hubungan antara makanan kejuruteraan dan
kanser.
3. Ia boleh menimbulkan wabak alahan baru pada manusia.
Telah didapati bahawa kacang soya
GMO yang mengandungi protein kacang Brazil menyebabkan alahan kepada
manusia dan telah ditarik balik dari pengeluaran.
4. Negara membangun menjadi
lebih bergantung kepada negara lain.
“Golden rice” adalah beras yang
diubahsuai secara genetik yang mengandungi jumlah vitamin A yang lebih
banyak. Ianya boleh memberi manfaat kepada orang-orang miskin di negara-negara
membangun. Walau bagaimanapun , biasanya hanya syarikat-syarikat
besar negara maju yang boleh menghasilkan kejuruteraan tanaman “golden rice”
ini. Ini menyebabkan negara membangun hanya bergantung kepada negara maju.
5. You
are ‘not’ what you eat any more!
Kejuruteraan genetik memperkenalkan
penambahan genetic haiwan didalam tumbuh-tumbuhan. Ini boleh membangkitkan
isu-isu bagi mereka yang mempunyai “prinsip pemakanan” seperti vegetarian atau
vegan.
6. Ia bukan cara semula jadi
menghasilkan makanan.
Akan sentiasa ada kesan jangka panjang
yang tidak diketahui kepada ekosistem dan biodiversiti apabila
kaedah tidak natural digunakan untuk mengubah sifat-sifat semula
jadi.
7. Kesan buruk ke atas
sistem imun .
Satu kajian pada 2008 menunjukkan bahawa
memberi tikus makan makanan berGMO 30 hari menyebabkan reaksi terhadap siatem
imun. Ini kerana terdapat perubahan pada bilangan sel yang mengawal selia
fungsi imun dalam badan.
8. Makanan yang tahan dari
racun boleh mengakibatkan makhluk-super !
Ia bukan satu jenaka , gen dalam tanaman kejuruteraan yang diubah suai sehingga dapat melawan racun perosak boleh memindahkan gen tersebut kepada serangga perosak. Ini menjadikan serangga perosak itu juga tahan kepada racun perosak. Organisma-super ini tidak boleh dikawal dengan mudah dimana akan mewujudkan masalah dalam menguruskan jumlah serangga pada masa akan datang.
Gen makanan yang diubah secara
kejuruteraan ini akan berganda melalui generasi tanpa mengetahui apa yang
akan merosakkan generasi akan datang . Akhirnya ia akan menjadi satu produk
daripada jenis yang tidak boleh ditarik balik apabila kerosakan ditemui.
10. Kesan kejuruteraan genetik
makanan berkemungkinan tidak dapat dipulihkan.
Jadi, berhati-hati dalam memilih
sumber makanan. Pilihlah makanan yang ditanam/dibesarkan secara organic dan
non-GMO.
Shaklee sangat
berhati-hati dalam memilih sumber bagi produknya. Shaklee amat mementingkan
sumber semulajadi kerana hanya bahan semulajadi yang serasi dan boleh
dicernakan oleh tubuh manusia secara semulajadi.
Faedah & Kebaikan Energizing Soy Protein Shaklee
Energizing Soy Protein Shaklee telah
diiktiraf di seluruh dunia dengan menjalankan kajian klinikal yang paling
banyak ke atas produk dan protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada
tumbuh-tumbuhan. Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai
secara genetik) yang diproses di bawah suhu rendah. Selain itu, setiap
tin 1kg ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera
yang boleh bertahan selama berjam-jam.
Energizing Soy Protein Shaklee
mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran
yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan
manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur – tua atu muda.
Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari
daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga rendah
lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia. Manakala, kandungan
Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai bagi
pengidap kencing manis.
Faedah Energizing Soy Protein Shaklee
yang utama:
Kekal
Muda – Asid Amino membina otot
manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein,
20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee
adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita
sentiasa bertenaga.
Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.
Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan parut.
Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.
Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.
Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.
kredit to :http://healthy.babykawaiistore.com/health-information/bahaya-gmo/
http://vitaminsemulajadi.com/faedah-kebaikan-energizing-soy-protein-shaklee/
Apa itu Asid Amino?
http://vitaminsemulajadi.com/faedah-kebaikan-energizing-soy-protein-shaklee/
Tahukah Anda?
Indeks Glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya
terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat
mempunyai Indeks Glisemik (G.I) yang tertinggi manakala karbohidrat dengan G.I
yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan
glukosa ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula yang rendah dalam
darah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan
dalam jangkamasa panjang. Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara
pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah
membentuk cross contamination dengan bahan-bahan kimia yang digunakan semasa
pemprosesan. ESP Shaklee dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavones
genistein dan daidzein yang kritikal demi mengekalkan keseluruhan kebaikan
soya.
KEPENTINGAN PROTEIN KEPADA TUBUH MANUSIA
Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu
dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang
fugsi psikologi. maka, setiap organ kita memerlukan protein. Kekurangan protein
menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan
air yang tinggi di dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna
rambut, pertumbuhan terbantut, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah
dan hormon, dan akhirnya membawa kepada kegagalan fungsi organ.
Protein terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya
akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut kepada keperluan protein
dan enzim yang diperlukan oleh tubuh badan manusia.
Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia.
Ini dikenali sebagai asid amino tak perlu. Manakala asid amino yang tidak dapat
dihasilkan sendiri oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan
dikenali sebagai asid amino perlu. Shaklee menyediakan kesemua asid amino perlu
tersebut di dalam ESP.
Siapa Yang Perlukan ESP
Fakta Menarik !
Shaklee menggunakan proses pensijlan tersendiri yang dikenali Identity
Preserved Program [IPP]. Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan
perubahan genetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.
kredit to :http://vitaminpilihanku.blogspot.com/2014/01/esp-shaklee-kandungan-dan-manfaat-utama.html
TESTIMONI PENGGUNA
JOM BUAT MASKER DENGAN ESP
KOMBINASI ESP + VITAMIN SHAKLEE
Apalagi kawan2 jom amalkan ESP dari sekarang..1 botol boleh tahan 3 bulan..Saya sendiri bangun pagi memang nak pekena ESP dulu..resdung dah tiada..gastrik pun semakin pulih, kulit makin halus mulus..susu pun meriah, apa yang penting kekal bertenaga sepanjang hari..jom dapatkan harga istimewa dari saya..untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya di talian 010 5302853 (SMS/WASSAP).
Produk shaklee amik sumber drp mna
ReplyDelete